Welkom bij KNHS Endurancevereniging

Yvonne van der Velde Nederlands kampioen

Yvonne van der Velde is met Joy Escobar bij de Fasna Trail Nederlands kampioen endurance geworden op de koningsafstand van 160 km.

Yvonne van der Velde reed haar dertienjarige Arabische volbloedruin Joy Escobar naar de nationale endurancetitel 2011. Ze won daarmee zowel het NK als de open wedstrijd (CEI3*) over deze afstand. Het zilver was voor Suzanne Pen (Epe) met Depozit, het brons ging naar Angela Jonkman (Scharmer) met Bayan Bin Bora.

Tien combinaties stonden er op de startlijst van het Nederlands kampioenschap. Na 100 km was dit aantal gehalveerd, na 125 km waren er nog drie Nederlanders in het veld. Angela Jonkman had met Bayan Bin Bora lang op kop gereden, maar stelde in de tweede helft van de wedstrijd het tempo naar beneden bij om de wedstrijd goed te kunnen uitrijden. Dit maakte de weg vrij voor Yvonne van der Velde, die na een totale rijtijd van 10 uur finishte met 15.93 km/u gemiddeld. Suzanne Pen reed met Depozit een vrij constante rit. Zij kwam met 14.86 km/u een kleine drie kwartier na Van der Velde over de eindstreep. Angela Jonkman was met 12.81 km/u uiteindelijk de derde Nederlander die de 160 km voltooide. In het klassement van de open wedstrijd eindigden zij als vijfde en zesde van in totaal achttien deelnemers. De plaatsen 2, 3 en 4 waren voor twee Deense combinaties en een Belgische. De Best Condition ging naar het paard Portal van de Deense Inger Pitter Bertelsen.

‘Toeval’
Yvonne van der Velde won eenmaal eerder het NK, in 2007 met Joy Touch of Cherain. Met Joy Escobar (v. Kais ox) zat zij in 2009 heel dicht bij de nationale titel, maar toen ging het door een samenloop van omstandigheden mis op de finish. Dit jaar echter verliep de wedstrijd voorspoedig en dat terwijl de voorbereiding niet optimaal was. ‘Esco heeft een tijdje terug een bewegingsoverbelasting opgelopen door problemen met zijn hoefbeslag. Daardoor hebben we onder andere de wedstrijd in Mont-le-Soie moeten laten schieten. Onze teamhoefsmid Onno Grund heeft Esco weer goed aan het lopen gekregen,’ vertelt Yvonne van der Velde. ‘Ik twijfelde nog tot de laatste dag of ik Esco zou meenemen naar Ermelo of een ander paard, maar Esco stond er conditioneel gezien toch het beste voor. Het enige doel dat we hier hadden, was uitrijden met 15 km/u om onze FEI-kwalificaties veilig te stellen. Een heel andere insteek dan twee jaar geleden, toen hebben we echt geknokt om de titel. Dat we deze nu toch hebben en ook nog de 160 km hebben gewonnen is dan ook eigenlijk toeval. Ik moet het ook nog even op me laten inwerken’.  

Open CEI
Tijdens de Fasna Trail werden ook enkele kortere afstanden verreden. Op de 141 km (CEI3*) kwamen geen Nederlandse deelnemers aan de start. De beste Nederlanders op de 120 km (CEI2*) waren Yannick Rademaker (Lieren) met Fortuna bij de senioren en Joyce van den Berg (Leiden) met Bas de Cardonne bij de junioren. Zij eindigden respectievelijk als tweede en derde in hun rubriek. De 90 km (CEI1*) werd gewonnen door een combinatie uit Nederland, Caro de Boer (Winterswijk) met Raiyah.

Alle uitslagen van de Fasna Trail:
160 km, 141 km, 120 km, 120 km J/YR en 90 km
best condition en de combinaties die het niet hebben gehaald.

welkom lid

endurancejeugd 226px

KEVledenvoordeel

Sponsors

PAVO
Uw partner voor het voeren, verzorgen en houden van paarden.

Interessante artikelen

Pavo voedingswijzer

welkom lid

KNHS Endurancevereniging

De hoofdzaak van endurance is het zo snel mogelijk afleggen van een uitgezet parcours, dat in afstand varieert van 25 tot 160 km. Niet alleen de tijd, waarin het parcours wordt afgelegd is belangrijk, maar ook de conditie van het paard bij de veterinaire controles. Daarom geldt in de endurance "To Finish is To Win". Endurance is een hippische discipline, waar hoge prestaties door paard en ruiter moeten worden geleverd en zowel het paard als de ruiter terdege getraind moeten zijn. In aangespannen vorm heet deze wedstrijdsport mendurance. Uithoudingsvermogen, samenwerking, vertrouwen en verzorging zijn de sleutelwoorden voor een geslaagde combinatie tijdens de wedstrijden, die plaatsvinden in de mooiste gebieden van Nederland. De KNHS Endurancevereniging is onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie.

Wie is er online

We hebben 31 gasten en geen leden online