Henneke voeder- en lichaamsconditie scroresysteem

Een gezond paard moet een glanzende vacht hebben, attent en alert zijn, en een lichaamsconditie hebben die normaal is voor zijn ras, discipline, of activiteitenniveau.
Het bepalen van de lichaams- of voedingsconditie van een paard is relatief eenvoudig met behulp van wat fundamentele paardenkennis en informatie. Voederconditie of lichaamsconditie scoring is een beoordeling van de bedekking met lichaamsvet van je paard en zou onderdeel moeten uitmaken van je routinematige paardenmanagement.

Conditiescoring
Met een beetje oefening is conditiescoring een accurate manier om je ervan te verzekeren dat je paard niet te veel in omvang toeneemt, noch te veel in omvang afneemt.
Het gericht meten levert veel sneller resultaten op, dan alleen het met het blote oog bekijken. Op deze manier kun je tijdig aanpassingen in het rantsoen doorvoeren, voordat er daadwerkelijk een probleem optreedt.
Aangeraden wordt om deze scoring 2-wekelijks te doen, het best in combinatie met het bepalen van het gewicht met behulp van een gewichtslint.
Sportpaarden profiteren in hoge mate van het onderhouden van een juiste lichaamsconditie.

Lichaamsscore van 5 tot 6
Gewoonlijk wordt een sportpaard geacht een lichaamsscore van 5 tot 6 te hebben, afhankelijk van het soort werk dat van hem verlangd wordt. Een paard op dit scoringsniveau heeft net een lichte vetafzetting over zijn hele lichaam.

Lichaamsscore van 6 tot 7
Met meer gewicht, een score van 6 tot 7, zal een paard het tijdens en na hard werken moeilijker hebben af te koelen. Het overtollige gewicht zal ook leiden tot additionele belasting van gewrichten en ook zal het paard zich harder moeten inspannen tijdens de activiteit.
Een sportpaard dat te mager is daarentegen, heeft onvoldoende opgeslagen energiereserves om aan te spreken tijdens lange inspanningsperiodes.

De volledige uitleg van Désirée kun je hier downloaden.