Wijzigingen reglement 2017

In 2016 is het gehele Wedstrijdreglement Endurance herschreven. Er is kritisch gekeken naar de nut en noodzaak van de bestaande regels en de knelpunten die uit het veld naar voren zijn gekomen zijn bekeken. Het reglement is anders ingedeeld, overbodige bepalingen zijn geschrapt, begrippen zijn omschreven en het reglement is leesbaarder geworden. Het wedstrijdreglement Endurance 2017 gaat in op 1 maart 2017.

Hieronder de belangrijkste wijzigingen.

Definities
De definitie van een afkeuring om veterinaire redenen en metabole redenen zijn opgenomen in het reglement. Daarnaast zijn een aantal andere definities opgenomen om onduidelijkheid weg te nemen.

Afkeuring om veterinaire redenen:
één of meerdere parameters tijdens de veterinaire keuring geven aan dat het paard niet ‘fit to continue’ is. Dit heeft altijd uitsluiting tot gevolg. Indien de reden ernstig wordt ingeschat vindt tevens diskwalificatie plaats.
Afkeuring om metabole redenen: één of meerdere parameters tijdens de veterinaire keuring geven aan dat de fysiologische processen ten behoeve van handhaving van de normale lichaamsfuncties niet meer naar behoren plaatsvinden. Dit heeft altijd diskwalificatie tot gevolg.

Het verschil tussen beiden zit met name in de ernst van de afkeuring, metabole redenen heeft diskwalificatie tot gevolg, in verband met paardenwelzijn.

Markering wedstrijdroute
In het verleden was het markeren van de wedstrijdroute verplicht. Met ingang van het nieuwe reglement kan een wedstrijdorganisatie er voor kiezen om de route te markeren en/of op kaart aan te geven. In het vraagprogramma wordt aangegeven of een route gemarkeerd is zodat deelnemers voorafgaand aan de wedstrijd weten hoe de wedstrijd verreden wordt.

Klasse 1
Het opmaken van een klassement in de klasse I is herzien. Wanneer meerdere combinaties het hoogste aantal wedstrijdpunten behalen, wint de combinatie met de snelheid die het dichtst bij de 13 km per uur ligt. De maximale snelheid in de klasse I is 14 km per uur.

In de klasse I is het aantal te behalen winstpunten en de promotieregeling aangepast. Een goed uitgereden wedstrijd levert 1 winstpunt op. Promoveren naar de klasse II is toegestaan wanneer zowel deelnemer als paard een klassering hebben behaald van klasse I met 3 winstpunten.

Assistentie
Het verlenen van assistentie aan deelnemers gaf nog wel eens onduidelijkheid. Om deze onduidelijkheid weg te nemen is in het reglement omschreven wanneer het toegestaan is om assistentie te verlenen. In het verlengde daarvan is hulp van derden duidelijker omschreven.

Assistentie is toegestaan:
- wanneer deelnemer en/of paard ten val zijn gekomen,
- bij het herstellen van het beslag bij het paard,
- bij het verstrekken van water en het koelen,
- bij het aangeven of aanpakken van voor de wedstrijd noodzakelijke benodigdheden,
- bij het afhalen van het zadel, de beenbeschermers en het tuig voor de vetgate.

Hulp van derden is elke handeling van een derde die als doel heeft het wedstrijdresultaat positief te beïnvloeden, dit ter beoordeling van de jury

Transportvrijgave
Wanneer een paard een klasse IV afstand heeft afgelegd moet een transportvrijgave plaats vinden. Het verlaten van het wedstrijdterrein is alleen toegestaan na akkoord van de wedstrijddierenarts. De hoofd wedstrijddierenarts moet voorafgaand aan de wedstrijd een tijd vast stellen waarop transportvrijgave mag plaats vinden. Dit is minimaal 2 uur na de nakeuring. Wedstrijdorganisaties van klasse IV wedstrijden moeten altijd zorgen voor overnachtingsmogelijkheden voor deze paarden op of in de directe omgeving van het wedstrijdterrein. De wedstrijddierenarts kan bij twijfel altijd besluiten om een paard langer te laten blijven.

Aanpassing (versnelde) promotie
De regeling voor versnelde promotie is vervangen door een regeling die voor alle deelnemers geldt. Op deze manier is tussenkomst van een dierenarts niet meer nodig om te bepalen of een combinatie sneller mag doorstromen. Vanaf het nieuwe wedstrijdseizoen mag een deelnemer die drie winstpunten heeft behaald in een klasse elk paard (indien paard voldoet aan de minimale leeftijdseis ) rechtstreeks starten in de onderliggende klasse.

Technisch Afgevaardigde
Door de KNHS kan een TA aangewezen worden om een (beginnende) organisatie in de voorfase te begeleiden. Het is voor de TA niet toegestaan om op dezelfde wedstrijd de rol van Federatievertegenwoordiger te vervullen.

Het volledige Wedstrijdreglement 2017 is hier te downloaden.