Volg ons op Twitter

Volg ons op Twitter

Endurancegame

Zoek op onze website

Archief

Nederlanders finishen niet op EK Endurance

ASSISI, ITALIË (KNHS) – Het is de Nederlandse deelnemers niet gelukt te finishen op het EK Endurance in het Italiaanse Assisi. Carmen Römer (Landgraaf) kwam met Eddie R nog het verst, maar na bijna 130 km viel ook voor hen het doek. De Europese titel was voor regerend wereldkampioen Maria Alvarez Ponton uit Spanje met Nobby, die de 160 km aflegde met ruim 19.5 km/u gemiddeld. Het teamgoud ging eveneens naar Spanje.

Het kampioenschap werd een ware selectiestrijd. Van de in totaal 101 combinaties op de startlijst haalden er 23 de eindstreep. De meeste paarden moesten afhaken vanwege kreupelheid. Bondscoach Mechteld Gerding-Jonker (Bant): ‘De bodem was keihard: asfalt en gravel. De benen hebben daardoor veel te lijden gehad. Verder had de regen van de voorgaande dagen de bodem op sommige stukken geen goed gedaan. Dat de gehele eerste ronde in het donker werd verreden vergde ook veel van paarden en ruiters. Waarschijnlijk maakte een combinatie van factoren deze wedstrijd zo zwaar. Een schrale troost dat landen als Italië, België en Duitsland ook uitvallers hadden, maar toch een domper dat wij geen enkele combinatie aan de finish hebben gekregen.’

Jan Buitenhuis moest na de eerste ronde al opgeven: Patron had zich te druk gemaakt. Lisette van Druenen kwam tot 104 km, waarna Escapade II volgens de veterinairen niet fit genoeg oogde om de rit te mogen voortzetten. Latino van Jannet van Wijk werd kreupel tijdens de vierde lus en Eddie R van Carmen Römer bleek na deze ronde ook onregelmatig. ‘Eddies beslag sleet zo hard dat hij op de vierde vetgate nieuwe ijzers nodig had. Bij de eerste keuring was hij goed, bij de recheck niet meer. Bij het beslaan trok hij zijn voorbenen een paar keer flink terug, mogelijk heeft hij daarbij iets verrekt. Heel jammer, want in metabool opzicht had hij de finish moeiteloos kunnen halen,’ aldus Carmen Römer. Op dat moment bevond Janet Lam zich met Bugainvillia nog in de derde lus. Zij kon de minimale snelheid niet meer halen en besloot zich uit de wedstrijd terug te trekken.

Maria Alvarez Ponton uit Spanje veroverde in 2008 met Nobby de wereldtitel, dit jaar voegden zij daar in Assisi Europees goud aan toe. Het zilver ging naar de Belgische Rachel Jaumotte met Rukban Dikruhu MMN, het brons was voor de Fransman Romain Laporte met Novisaad d’Aqui. In de open wedstrijd ging de tweede plaats naar HE Sheik Abdullah bin Faisal Al Quassimi met Castlebar Sobia, drie weken geleden al goed voor zilver op het WK voor junioren en young riders in Hongarije. De kopgroep bleef lange tijd stabiel, vanaf de vijfde ronde liep Alvarez Ponton uit op de rest. Van de teams haalden er slechts drie van de negentien de finish, te weten Spanje, Bahrein en Portugal. Daarmee was het Europees goud voor Spanje en het zilver voor Portugal.

Uitslag EK 160 km (CEI4*):
1. Maria Alvarez Ponton (SPA) – Nobby – 19.55 km/u
2. Rachel Jaumotte (BEL) – Rukban Dikruhu MMN – 19.10 km/u
3. Romain Laporte (FRA) – Novisaad d’Aqui – 18.78 km/u

Teams: 1. Spanje, 2. Portugal.
De Best Condition werd gewonnen door Beau 36, het paard van de Duitse Sabrina Arnold die als vijfde eindigde in het Europees klassement.