Informatie over de nationale kaders

Vormbehoud endurancekader in Mont-le-Soie

Theo Heldens (D-Prodigy)

CEI Mont-le-Soie was de eerste observatiewedstrijd in de aanloop naar het EK Endurance dat in september plaatsvindt in Florac. De Nederlanders bleken in de Belgische heuvels goed in vorm. Op de 120 km eindigden er vijf bij de eerste zeven, op de 160 km kwalificeerde Jannet van Wijk (Kootwijkerbroek) zich met een tweede paard voor deelname aan het Europees kampioenschap.

CEI Mont-le-Soie CEI Mont-le-Soie CEI Mont-le-Soie

Vorige maand behaalde Jannet van Wijk in Gartow haar EK-kwalificatie met Ainhoa Rayon d’Or. Met de 11-jarige Zaira Star (v. Agar’s Habi ox) heeft zij nu een tweede ijzer in het vuur. De combinatie kwam in Mont-le-Soie op de 160 km (3*) rond met 13.8 km/u, goed voor de achtste plaats in een veld van veertien deelnemers én de kwalificatie voor Florac. ‘De FEI heeft de eis voor deelname aan het EK aangescherpt: je moet een 160’er met minimaal 13 km/u hebben gereden. Vorig jaar was dat nog 12. Met Zaira reed ik toen in Mirwart net geen 13 doordat we verdwaalden, maar nu zaten we er ruim boven.’ Winnaar van de 160 km was de Fransman Jack Begaud met Afroman du Pont.
Vormbehoud
De combinaties op de 120 km (2*) hoefden alleen vormbehoud te tonen. Deze afstand kende bijna een Nederlandse winnaar. Carmen Römer-Theunissen (Landgraaf) kwam met drie minuten voorsprong als eerste over de finish, maar zag vervolgens Luna R (v. Lurox ox) bij de veterinaire keuring afgekeurd worden op kreupelheid. De overwinning ging daarmee naar de Belgische Marlies Houassin met Al Salem. Theo Heldens (Meijel) eindigde met D-Prodigy (v. Primo ox) op de tweede plaats. Derde werd Dimitria Coljee (Leiden) met Pachinco (v. Nard ox) van Barbara Peterse. De vierde plaats was voor Jeanne Linneweever (Itterbeck, D.) met Riki’s Macho Man (v. Drug ox), Angela Jonkman (Scharmer) eindigde met Timo (v. Nevele Impulse) als zesde. Carmen Römer startte de tweede dag nogmaals op de 120 km (2*), dit keer met Gitana 220 en met meer succes: de combinatie eindigde op de zevende plek.

CEI Mont-le-Soie CEI Mont-le-Soie CEI Mont-le-Soie

CEI Mont-le-Soie CEI Mont-le-Soie CEI Mont-le-Soie

CEI Mont-le-Soie CEI Mont-le-Soie CEI Mont-le-Soie

CEI Mont-le-Soie vond plaats in het gebied waar bondscoach Emile Docquier woont. ‘Emile zag deze wedstrijd als een goede voorbereiding op Florac’, vertelt Jannet van Wijk. ‘Jammer dat we dergelijk terrein in Nederland niet hebben, maar we kunnen hier trainen wanneer we maar willen.’ De bondscoach liet weten dat er de komende maanden enkele pittige trainingen op het programma staan. Eind juni vindt er nog een observatiewedstrijd plaats in Luxemburg, daarna wordt duidelijk welke combinaties naar Zuid-Frankrijk afreizen om op het EK aan de start te komen.

Op de 100 km (1*) reed Helene Baayen met Karel een mooie wedstrijd en eindigde als tweede met een gemiddelde snelheid van 14.811 km/u.

160 km (CEI3*):
1. Jack Begaud (FRA) – Afroman du Pont – 15.341 km/u
2. Wendy Fallon (BEL) – Karapie D’Halenthun –15.339 km/u
3. Guy Dumas (FRA) – Medler – 15.338 km/u
8. Jannet van Wijk (Kootwijkerbroek) – Zaira Star – 13.8 km/u

120 km (CEI2*):
1. Marlies Houassin (BEL) – Al Salem – 15.571 km/u
2. Theo Heldens (Meijel) – D-Prodigy –15.111 km/u
3. Dimitria Coljee (Leiden) – Pachinco– 15.110 km/u
4. Jeanne Linneweever (Itterbeck, D.) – Riki’s Macho Man – 15.026 km/u
6. Angela Jonkman (Scharmer) – Timo – 13.119 km/u

100 km (CEI1*):
1. Wim Pauwels (BEL) - AR Jabbar - 15.678 km/u
2. Helene Baayen (Heerde) - Karel - 14.811 km/u 

Volledige uitslag op de Belgische site.