Kampioenschappen endurance

Nobby wereldkampioen - Tuffy en Carmen 19e

Nobby is met haar ruiter Maria Maria Alvarez Ponton opnieuw wereldkampioen geworden. Carmen is met Tuffy gefinished op een 19e plaats. Van harte gefeliciteerd. Nederland heeft massaal meegeleefd gezien het aantal views op het enduranceforum: meer dan 15.000 en de grote belangstelling voor de tweets. Twitter werd voor het eerst gebruikt bij deze wedstrijd en verhoogt de actualiteit van de nieuwsvoorziening. "Een kampioenshap is nog nooit zo dichtbij geweest", is de algehele indruk.
Finish Gefeliciteerd

Start Vetgate Onderweg

In de zware, 160 kilometer lange endurancerit is Carmen met Tuff Enuff als 19de geëindigd, met ruim een uur en twintig minuten achterstand op de Spaanse winnares Maria Mercedes Alvarez Pontor met de in Nederland gefokte Nobby. De Spaanse amazone haalde een gemiddelde snelheid van 21.07 km. per uur. Römer haalde een gemiddelde snelheid van 17.86 km/u. Maria Mercedes eindigde 55 seconden voor Sheik Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, the Ruler of Dubai. De Sheik zette in de laatste etappe van 18 kilometer alles op alles om de Spaanse voorbij te gaan. Hij reed die laatste ronde met een snelheid van 31.66 km/u, terwijl Maria Mercedes met 29.44 km/u reed. Sheik Maktoum liet zijn zoon Hamdan Mohammed Al Maktoum zeven seconden achter zich, die derde werd en een daarmee een gezonde basis legde voor de gouden teammedaille.
Kampioen

Kopgroep
Carmen Römer had te kennen gegeven om vanaf het begin af aan met de kopgroep mee te gaan en gelijk vanaf af de start wist ze zich in die kopgroep te rijden, die meteen een straf tempo inzette. Halverwege de eerste etappe raakte Tuff Enuff iets geïrriteerd door een paard achter zich en hij deelde een tik uit naar achteren. Door deze onverhoedse beweging raakte het paard in onbalans, struikelde en ging samen met Carmen tegen de grond. Razendsnel krabbelde de schimmel weer in de benen en wilde de groep paarden achterna. "Ik heb geleerd nooit los te laten, maar ik kon niet anders. De latere winnares heeft Tuff Enuff nog even vastgepakt, maar kon onmogelijk beide paarden de baas, waardoor ook zij moest loslaten. Ik ben er hard hollend achteraan gerend en gelukkig zag ik ineens een golfkarretje mijn kant opkomen waar mijn paard naast liep. Ik was daar enorm blij mee, want als het paard met de kudde mee naar het einde van de etappe was gerend had ik te paard terug moeten rijden naar het punt waar ik er af was gevallen, om vandaar opnieuw te vertrekken. Ik heb in het tweede deel van die eerste etappe weer iets van mijn achterstand kunnen goedmaken en in de tweede etappe wist ik me weer terug te vechten in de kopgroep. Probleem was dat ik toen op Maria Mercedes drie minuten verloor bij de veterinaire controle. In de derde loop kreeg ik problemen met mijn paard, waardoor ik in de vierde duidelijk gas terug ben gaan nemen. In de eerste drie etappes van deze uit zes etappes bestaande rit lag mijn gemiddelde snelheid bijna net zo hoog als van de latere winnaar. Maar daarna zakte het inderdaad behoorlijk af. Ik ben naar Kentucky gekomen om mij op zijn minst bij de eerste tien te rijden en hoopte stiekem op een medaille, maar toen ik merkte dat mijn ambities verder reikten dan de mogelijkheden heb ik een stapje terug gedaan. Toen we in de avondschemering aan de eindstreep kwamen kon ik mijn paard direct aanbieden en constateerden de veterinairen een hartslag van slechts 52. Daarmee werd Tuff Enuff zonder enig probleem goedgekeurd, waardoor mijn 19de plek veilig was gesteld", aldus Römer.
De Limburgse amazone vervolgde: "Weet je, ik wordt liever 19de, terwijl ik heb geprobeerd zo hoog mogelijk te eindigen, dan dat ik met een voorzichtig gereden rit 19de wordt. Dit is wel een WK en dan is 19de van de 110 starters toch helemaal niet zo slecht?".

Baby
De Spaanse wereldkampioene Maria Mercedes Alvarez Pontor werd zeven weken geleden moeder. "Het is heel erg druk voor mij. De baby verzorgen en mijn paard trainen. Toen ik begin dit jaar merkte zwanger te zijn was ik er van overtuigd dat ik aan deze wereldkampioenschappen kon gaan deelnemen, alhoewel iedereen het mij ontraadde. Maar eerlijk is eerlijk. Ik voel me prima en het is net alsof ik geen baby heb gebaard", aldus Maria Mercedes, die het een heel moeilijke wedstrijd vond. "Iedereen zei dat het een vlakke rit zou zijn. Dit parcours was in het geheel niet vlak en het is zonder twijfel de zwaarste wedstrijd die ik met dit paard heb gewonnen".
In de landenwedstrijd ging de zege naar de Verenigde Arabische Emiraten, voor Frankrijk en het brons ging naar Duitsland.

(Jacob Melissen - KNHS)