Kampioenschappen endurance

Eerste Hippiade-kampioenen endurance

Georgette Zeijen, Tineke Vossenbelt en Iris Walhout zijn de eerste Hippiade-kampioenen endurance. De wedstrijden verreden in de klassen 1, 2 en 3 gingen over afstanden van 36, 66 en 102 kilometer. Op de terreinen van het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo en de Veluwe werden routes uitgezet.

“Heerlijk gereden ondanks de warmte”, is de reactie van Georgette Zeijen, de winnares van de klasse 3 over 102 kilometer. “De warmte was niet zo erg dat we niet door konden rijden. Goed management en goede grooms die goed koelden, lacht Georgette. We reden met een gemiddelde van 14,2 kilometer per uur. We reden met z´n vieren in klasse drie en de eerste ronde hebben we samen gereden, de tweede met drie. We zijn samen de laatste ronde ingegaan en pas bij het laatste groompunt lukte het me om weg te rijden bij Lesley-Ann Steehouwer.”
De klasse 3 wordt verreden over 102 kilometer. “Honderd kilometer is een heel eind. Vantevoren maak je een hoop kilometers. De laatste weken rijd ik 100 kilometer per week. Hij is een topsporter en D-Prodigy wordt ook zo behandeld met osteopaat en fysiotherapeut. D-Prodigy is nu vijftien en zal best nog een paar jaar mee kunnen. Ik wil best wel een stapje hoger. Naar 120 of 180 kilometer. We zien wel of dat gaat. Dit was mijn eerste 100 kilometer. Mijn langste afstand tot nu toe was 85 kilometer. Ik heb zelf nergens last van en ben wel heel blij met deze titel.”

Klasse 2: Tineke Vossenbelt
Tineke Hogendijk-Vossebelt uit Ermelo reed een thuiswedstrijd met haar volbloed Arabier Kien’s Dubai en won de klasse 2 met een gemiddelde tijd van 17,93 kilometer over 66 kilometer. Een thuiswedstrijd lijkt een voordeel: “Dat is niet al te makkelijk, want mijn paard weet de weg hier en wil graag naar huis. De eerste ronde was richting mijn huis en dan gaat hij heel hard. Toen we de andere kant opgingen en hij een beetje gekalmeerd was toen had ik moeite om hem aan de gang te houden. Toen moest ik wat moeite doen. Hij wil zo graag gaan, maar vooral richting huis heel erg hard lopen. Dan moet ik alle zeilen bijzetten om hem rustig te houden, maar het is gelukt. Hij heeft het super goed gedaan. Het was niet heel warm. Vanochtend was het geweldig. We mochten vroeg starten. In het bos was het super. Ook bij de pauze was het prima. Het was prima te doen.”
“We zaten gemiddeld tegen de 18 kilometer per uur. Ik reed met twee anderen op kop. Die zijn niet door de nakeuring gekomen. Dan moet de hartslag goed zijn en ze moeten goed draven voor de ogen van de dierenarts. Die van mijn was heel goed bij de keuring.”
Een rit van 66 kilometer rijden gaat niet vanzelf. Hoe bereid Tineke zich voor. “Eerst basiskilometers maken en dan een paar trainingswedstrijden. Als je weet dat hij dat hij 66 kilometer goed aan kan, dan doe ik veel intervaltraining. Ik rijd hem nu drie jaar. Ik heb al een keer klasse 3 met hem gestart. Dat vind ik lastig. Ik ben 55 en vind die derde ronde in klasse 3 ook wel erg zwaar. Het vraagt nog wel wat van je. Mijn paard is 13. Ik wil hem graag heel houden. Ik ben te gek met hem.”
Met welk doel ging Vossenbelt naar de Hippiade. “Ik had eerst in mijn hoofd om bij de beste drie te eindigen. Maar toen de weersverwachting dit warme weer voorspelde, dacht ik uitrijden en mijn paard heel houden. Toen het vanochtend zo goed ging en we bij de eerste drie zaten en hij heel goed door de vetcheck kwam, toen wilde ik gewoon voor de top drie klassering gaan. Dat pakte goed. Ik ben er trots op.”

Klasse 1: Iris Walhout
Iris Walhout uit Schalkwijk wint met haar AES-ruin Euroclassic Wimborn (v.Eurocommerce Washington) de klasse 1 over een afstand van 36 kilometer. De veiligheidsheidsdeskundige van professie legt uit wat klasse 1 inhoudt. “In klasse 1 heb je een snelheidsgrens van 12,999 kilometer per uur. Als je over die tijd heen gaat ben je gediskwalificeerd. Je moet zo goed mogelijk timen om op de goede tijd aan te komen. We zijn in maart pas begonnen met endurance. We hebben eerst aan eventing gedaan en gesprongen. Dit was pas onze vierde wedstrijd. De eerste wedstrijd op de Utrechtse Heuvelrug wonnen we gelijk en daarmee plaatsten we ons voor de Hippiade.”
“Ik wist dat ik er vandaag 2 uur en 26 minuten en 20 seconden over mocht doen. Dan is het bij de laatste kilometers zo rijden dat de hartslag van mijn paard ook onder de 60 is. Ik had gedacht dat het niet goed genoeg was. Ik rijd veel buiten en doe dressuur als basistraining. Dat is bij dit type paard wel voldoende om goed in conditie te zijn. Ik ben heel blij”, sluit Iris af.

Susanne Pen van het enduranceforum en mede-organisator van de Hippiade Endurance was tevreden over de eerste editie. “We hadden nu 40 starts en hadden vooraf gerekend op 60. Het moet nog meer gaan leven. Het is ook nog vakantietijd en niet zoals bij dressuur dat je op korte termijn kunt starten. Dat is bij endurance anders. De wedstrijd is goed verlopen en onderweg was het met de temperatuur ook goed te doen.”

Uitslag Hippiade Endurance, Klasse 1, 36 km
1. Iris Walhout (Schalkwijk), Euroclassic, 12,974 km/gem