De nakeuring
Gefeliciteerd je bent gefinisht! Knap gedaan! Oeps. Nog even wachten met de felicitaties. Een dikke knuffel voor je paard en een goede aai over zijn bol is op zijn plaats, maar nu begint jouw management op de grond!
In de Nederlandse nationale Endurance heb je je laatste nakeuring meestal een half uur NA je finishtijd. Dus zorg dat je finishtijd goed genoteerd staat op je vetkaart en dat je precies weet hoe laat je je moet melden voor de nakeuring.
Nu ga je beginnen:
Nadat je te paard over de finish bent geweest, spring je er af en loop je terug aan de hand naar je vetgate/rust/trailer plek. Hier haal je het tuig eraf en kan het halster om. Bij koud of matig weer doen je een deken over de achterhand. Het is belangrijk om grote spieren nu lekker warm te houden.
Bied een emmer met drinkwater aan en daarna wat te eten. Geef het liefst wat slobberachtig/nat voer. Wat worteltjes of dingen om te knabbelen, maar wacht nog even met flinke scheppen kracht voer. Uiteraard een beetje kan geen kwaad, maar probeer te stimuleren om wat meer ruw/mix achtig voer te voeren en hooi. Hooi of gras mag altijd, elke moment zoveel als ze willen.
Terwijl je paardje met een deken over de achterhand lekker staat te knabbelen, heb jij of je groom tijd om het paard te wassen/ borstelen. Wacht misschien nog even met de deken volledig over het paard heen te trekken. Na je ronde werken zit er meer warmte in het lijf, dan je misschien zou denken. En warmte verhoogt de hartslag. Dus blijf goed voelen en ben niet bang om met een natte spons de zweet plekken te verwijderen.
Heb je een hartslagmeter? Tel nu maar eens waar hij inmiddels zit en controleer hoeveel tijd je nog hebt. Dit hele proces zou maximaal een minuut of tien nodig moeten hebben. Heeft hij het te warm, koel wat meer met water en misschien de deken nog wat verder terug leggen.
Je hebt nog zo’n twintig minuten over.
Stap nu maar wat rond. Check de temperatuur onder de deken, voorkom dat ze gaan rillen, trek de deken dicht of doe er zelfs nog één overheen. Was de hartslag nog wat hoog? Dek hem nog niet volledig toe, maar blijf waakzaam voor de spieren op de achterhand.
“Hapje stapje”. Wat gras of een pluk hooi in je hand. Wissel af met wat actieve stukjes stappen en wat scharrelachtige hapjes. Laat nu het kracht voor even voor wat het is. Focus op de ruwvoer opname.
Je hebt nog zo’n tien minuten over.
Zorg voor rust, maar geen tijden stil staan. Heb je al gekeken of hij geplast heeft? En heb je de hartslag al weer eens kunnen checken? Als hij nog steeds wat hoog is, stop dan even met eten, check of het niet te warm is onder de deken en of hij misschien moet plassen. Stukje hoog gras, wat bladeren of ergens wat stro neerleggen kan plassen stimuleren.
Je blijft wat happen en stappen. Je wilt niet dat ze verstijven. Geef de rust om rustig te zijn en wat te eten, maar zorg ook dat er wat afwisselende actieve stukjes stap in zit om alles soepel te houden. Draaf hem eens stukje. Gewoon een paar passen. Check de hartslag nog eens en beslis of je met of zonder deken naar de keuring gaat afhankelijk van het weer. Is het heel warm, wees niet bang water te gebruiken. Is het koud, dan vooral goed in de dekens houden.
Je hebt nog vijf minuten over.
Stop met eten en stap nog een laatste rondje actief rond en scharrel dan rustig naar de keuring.
Wist je dat?:
Een singel losser maken een paar slagen in de hartslag kan schelen?
Te warm hebben en zweten hoge hartslag geeft, maar ook koud hebben en rillen?
Eten de hartslag een paar slagen om hoog brengt, dus stop er tijdig mee voor de keuring.
Plassen kan je aanleren op commando en helpt de hartslag zakken.
Voordraven het mooiste toont als je in dezelfde stappen van je paard mee loopt.
Ik hoop dat jullie er wat aan hebben. Heel veel succes en veel plezier!
Liefs, Marijke Visser