FEI / internationaal

Wat zijn CEI’s?

Verschil met nationale wedstrijden
CEI staat voor Concour d’Endurance Internationale, oftewel internationale endurance wedstrijd. CEN staat voor Concour d’Endurance Nationale, nationale endurance wedstrijd dus. Het verschil tussen CEN en CEI is dat de laatste wordt georganiseerd onder de auspiciën van de FEI (Fédération Equestre Internationale – Internationale paardensportbond), welk zijn eigen reglementen kent. Nationale wedstrijden, CEN’s, worden gereden onder nationale reglementen. De reglementen zijn in grote lijnen gelijk aan elkaar maar wijken op een aantal punten behoorlijk af. Zo is de maximaal toegestane hartslag bij de veterinaire keuring op internationale wedstrijden 64 slagen per minuut, terwijl dat bij Nederlandse wedstrijden 60 is (en vroeger zelfs 56!). Ook dienen de officials van CEI wedstrijden extra bevoegdheden te hebben. Niet alle juryleden en veterinairen kunnen als official worden ingezet bij CEI wedstrijden.

CEI betekent niet per se dat een wedstrijd in het buitenland plaatsvindt. Zo kent Nederland ook internationale wedstrijden: in het verleden CEI Ermelo en CEI Dwingelo en voor 2024 CEI Well. Een internationale wedstrijd wordt wél vanuit een internationaal platform (de FEI) georganiseerd, kent een internationaal deelnemersveld en heeft deelnemers en officials die aan de eisen voldoen van het internationale FEI wedstrijdreglement. Internationale kampioenschappen, zoals het Europese- en Wereldkampioenschap, worden alleen vanuit de FEI georganiseerd en deelnemers dienen zich voor de kampioenschappen te kwalificeren op CEI wedstrijden.

Een groot verschil tussen een nationale wedstrijd en een CEI is de sfeer. In het algemeen wordt tijdens een CEI competitiever gereden. De deelnemers en hun teams gedragen zich ‘professioneler’. De minimum snelheid op een CEI is standaard 12 km per uur maar wordt steeds vaker verhoogd naar 14 km per uur. Dit betekent dat er harder gereden wordt dan op nationale wedstrijden. Omdat deelnemers uit verschillende landen komen kan het aantal deelnemers groot zijn. Sommige CEI’s in Frankrijk hebben meer dan 250 deelnemers. Hierdoor rijd je met een veel grotere groep, zeker in vergelijking tot klasse 3 en 4 in Nederland.

De FEI

FEI staat voor Fédération Equestre Internationale, oftewel Internationale Paardensportbond. De FEI werd opgericht in 1921 in Lausanne, Zwitserland, om de sporten dressuur, springen en eventing te reguleren. De oprichters waren Frankrijk, de Verenigde Staten, Zweden, Japan, België, Denemarken, Noorwegen en Italië. Het eerste internationale kampioenschap dat vanuit de FEI georganiseerd vond plaats in 1953. In de jaren hierna werden steeds meer disciplines opgenomen in de FEI. In 1970 Mennen; 1982 Endurance; 1983 Voltige en 2000 Reining. Ook para-dressuur werd later opgenomen in de FEI.

De FEI heeft als doel om paardensport in al zijn vormen te promoten en stimuleert de ontwikkeling van de in de FEI opgenomen disciplines over de gehele wereld. Eerlijk spel, gelijkheid en betrokkenheid met het dier en respect voor de omgeving en het paard zijn de kernwaarden van de FEI.

De FEI heeft als kerntaak het ontwikkelen en beheren van de reglementen en het goedkeuren van programma’s voor internationale kampioenschappen, continentele- en regionale kampioenschappen en de Olympische en Paralympische Spelen. Daarnaast is de FEI verantwoordelijk voor de goedkeuring van wedstrijdprogramma’s van onder andere CEI’s, de certificering van internationale officials en de operationele werkzaamheden zoals het FEI-tribunaal die bijvoorbeeld dopingzaken in behandeling neemt.

Wil je meer weten over de FEI, wat ze doen, en waar ze naartoe willen? Bezoek dan hier de website.

Afstanden

CEI wedstrijden beginnen bij een afstand van 80 km. De indeling van de afstanden wordt gedaan aan de hand van sterren. Een CEI* (spreek je uit als CEI-één-ster) heeft een afstand van 80 t/m 119 km. De indeling van de afstanden zijn als volgt:

 

 

 

 

Er bestaan ook CEI****, dit zijn altijd kampioenschappen.
Daarbij geldt:
  • Senioren kampioenschap: minimaal 160 km op een dag;
  • Junioren/young riders kampioenschap: minimaal 120 km, maximaal 130 km op een dag;
  • Jonge paarden kampioenschappen voor 7-jarigen: maximaal 130 km op een dag.

Voor regionale kampioenschappen geldt dat er een aangepaste afstand mag gelden welke de omgevingsfactoren meeneemt, zoals ondergrond en klimaat.

Door 2x een CEI * goed uit te rijden binnen 3 jaar, kwalificeren ruiter en paard zich voor het deelnemen aan een CEI ** (voor een paard van 6 jaar, geldt een snelheidslimiet van 16 km/u). Door vervolgens het goed uitrijden van 2x een CEI ** binnen 3 jaar, geeft weer toegang tot het rijden van een CEI ***, mits je een CEI ** als combinatie hebt gereden (dit mag ook een extra CEI ** zijn en deze regel geldt niet voor ruiters met Elite status). Voor de laatste update van de kwalificatieregels vanuit de FEI ga naar de FEI-website.

Kwalificeren

Novice kwalificatie
Om te mogen starten op een CEI wedstrijd dienen zowel de ruiter als het paard zich te kwalificeren, de zogenaamde novice kwalificatie. De novice kwalificatie bestaat uit vier wedstrijden welke allemaal met een snelheid van 16 km per uur of lager dienen te worden uitgereden en binnen een termijn van uiterlijk 24 maanden: Twee wedstrijden van 40-79 km en twee wedstrijden tussen 80 en 90 km. Voor een ruiter moet minstens zes maanden zitten tussen het uitrijden van de eerste novice kwalificatie wedstrijd en de start van de eerste CEI. Voor paarden geldt dat er minstens twaalf maanden tijd moet zitten tussen het succesvol voltooien van hun eerste novice kwalificatiewedstrijd en de start van de eerste CEI.

Voor paarden van 8 jaar of ouder mag er dispensatie op de novice kwalificatie worden aangevraagd. Voor de dispensatie dient een paard minimaal 240 km te hebben afgelegd in maximaal 3 nationale wedstrijden binnen een periode van 36 maanden.

FEI paspoort
Het FEI paspoort is nodig om aan CEIs mee te doen in het buitenland of aan een CEI*** in het eigen land (voor CEI* en CEI** in eigen land is dus géén FEI paspoort nodig). Het FEI paspoort kan worden aangevraagd bij de KNHS en moet ingetekend zijn door een dierenarts. Het betreft in feite geen ‘nieuw paspoort’, zoals de naam doet geloven, maar een paarse kaft met het FEI logo en inlegvellen voor je bestaanden paardenpaspoort. De inlegvellen worden gebruikt om de FEI wedstrijden te registreren waaraan je hebt meegedaan. Het FEI paspoort is 4 jaar geldig, maar kan tegen een gereduceerd tarief iedere vier jaar verlengd worden.

Het aanvragen van je FEI paspoort kun je doen via dit document.

Entingen
De FEI regels met betrekking tot inentingen zijn anders dan de Nederlandse regels. Daar waar in Nederland éénmalig een waarschuwing mag worden gegeven als je voor het eerst op wedstrijd komt en de inentingen van het paard niet in orde zijn, is daar bij CEI-wedstrijden geen sprake van. Inentingen niet in orde betekent gegarandeerd disqualificatie!

Om te voldoen aan de entingseisen voor FEI wedstrijden dient het paard:

  • een basisvaccinatie te hebben bestaande uit twee vaccinaties met een tussenruimte van 21-92 dagen én een herhalingsvaccinatie binnen 6 maanden + 21 dagen na de tweede basisvaccinatie (deze is volgens Nederlands reglement niet vereist);
  • jaarlijks een herhalingsvaccinatie te hebben gehad (maximaal 365 dagen na laatste vaccinatie);
    binnen 6 maanden + 21 dagen voor aanvang van een FEI-evenement gevaccineerd te zijn tegen influenza.
  • Paarden en pony’s die correct gevaccineerd zijn volgens de FEI regels vóór 1 januari 2005 hoeven geen nieuwe basisvaccinatie te krijgen, mits zij voldoen aan de voorgeschreven jaarlijkse herhaling en vereiste vaccinatie binnen 6 maanden + 21 dagen voor deelname aan FEI wedstrijden.

Voor paarden die regelmatig deelnemen aan CEI’s wordt aangeraden om standaard elke 6 maand te enten. Dit is vooral voor het praktische aspect. Eén keer per jaar enten en zorgen dat een paard maximaal 6 maand + 21 dagen voorafgaand aan de deelname de laatste enting heeft gehad is dus voldoende. Zo zou je een paard dat van maart t/m augustus deelneemt aan wedstrijden eenmaal per jaar in februari kunnen laten enten tegen influenza.

Starten

FEI reglement
Alvorens je gaat deelnemen aan een CEI wedstrijd is het sterk aan te raden én erg verstandig om je te verdiepen in de reglementen van de FEI. Ook als je al langer CEI wedstrijden rijdt is het handig om vooraf aan je eerste wedstrijd nogmaals naar de regels te kijken, aangezien deze een keer per jaar gewijzigd kunnen worden. De FEI biedt op haar website een mark-up versie van het reglement aan, waarin je heel makkelijk kunt zien welke wijzigingen er zijn doorgevoerd.

Het FEI endurance reglement, inclusief de mark-up versie, vindt je hier.

Naast het endurance reglement heeft de FEI ook een algemeen reglement, ook hieraan dienen paarden en ruiters te voldoen. Deze vind je hier.

De lijst met middelen die de FEI herkent als doping is heel uitgebreid en dient altijd in acht te worden genomen. Deze lijst (voor zowel paard als ruiter) vind je hier.

De FEI maakt ook verschil tussen ‘prohibited’ (verboden) en ‘controlled’ (gecontroleerde) middelen. Verboden middelen dienen nooit gebruikt te worden bij paarden en kunnen dan ook in geen geval gevonden worden tijdens een doping-test. Gecontroleerde middelen zijn middelen die gebruikt mogen worden voor behandelingen maar die niet in een paard gevonden mogen worden tijdens een wedstrijd behalve in sommige gevallen wanneer hier vooraf aan de wedstrijd een officiële toestemming voor is gegeven. Een voorbeeld hiervan is Regumate, welke gebruikt wordt om de hengstigheid van een merrie te controleren.

Tip: ZORG ER ALTIJD VOOR DAT JE DE LAATSTE VERSIE VAN HET REGLEMENT GELEZEN HEBT EN BIJ JE HEBT ALS JE OP WEDSTRIJD GAAT!!!

FEI wedstrijdkalender
De FEI kalender wordt niet op een vast moment gepubliceerd maar bevat te allen tijde de wedstrijden die bij de federatie op dat moment zijn ingediend en zijn goedgekeurd. De wedstrijdkalender kun je hier vinden. Kosten
Wanneer je een CEI ruiter vraagt hoeveel het kost om een CEI wedstrijd te rijden, zullen de antwoorden nogal verschillend zijn. Meestal ligt de som tussen de €1000,- en €5000,- per wedstrijd.

Het rijden van CEI wedstrijden is vergeleken met het rijden van een nationale wedstrijd erg duur. De inschrijfkosten zijn vaak tussen de € 200,- en € 500,-, afhankelijk van de wedstrijd en de klasse die je rijdt. Als je in het buitenland een CEI wilt rijden komt daar nog het FEI paspoort (€ 318,- de eerste keer, € 213,- voor verlenging) bij kijken. Daarnaast kunnen de reiskosten behoorlijk oplopen afhankelijk van waar je de wedstrijd rijdt. De voorkeuring van een CEI** en CEI*** is altijd een dag van tevoren, en paarden die een CEI*** hebben gelopen zijn verplicht te blijven overnachten na de wedstrijd. Ook dit brengt extra kosten met zich mee zowel voor paard als voor ruiter als grooms.

Naast de vaste kosten kun je ook denken aan bijkomende kosten zoals ijzers met zolen (mocht je in steenachtig terrein gaan rijden); supplementen; extra materiaal zoals een gewichtspad; een extra overnachting als je ver moet reizen; benzinevergoeding voor de grooms; eten voor jezelf en het groomteam voor meerdere dagen; hotel of camping bij de wedstrijd; etc. Het is bij CEI’s niet altijd mogelijk om op het wedstrijdterrein in je eigen tent of trailer te overnachten. Wil je dat toch proberen, houd er dan rekening mee dat er geen douches beschikbaar zijn!!

Afhankelijk van bovengenoemde factoren, maar ook het inschrijfgeld en de afstand tot de wedstrijd zal je CEI wedstrijd goedkoop (vanaf zo’n €1000,-) tot erg duur (meer dan €5000,-) zijn. 

Scroll naar boven