Beste paard van stal: Tsar van Michelle Nooijen

Naam Czartowczyk (Tsar) 
Ras Arabisch volbloed 
Geslacht Ruin 
Geboortedatum 12 maart 2009 
Klasse Klasse 4/CEI*** 
 
Hoe ben je aan hem gekomen? 
Enkele jaren geleden reed ik voor een stal waar Tsar al in training stond. Bij deze stal ben ik weg gegaan en bijna een jaar later nam de eigenaar van Tsar contact met mij op of ik een plek voor zijn paarden wist. Ze zouden eerst op het vliegtuig naar Qatar gaan, maar de vlucht ging niet door. Nu moesten de paarden een tijdje bij iemand kunnen verblijven en hij wilde ze graag op de weide hebben. Zo kwamen ze bij mij op stal. Uiteindelijk is het hele plan om ze naar Qatar te halen helemaal niet meer doorgegaan en heeft de eigenaar gevraagd of ik Tsar en zijn andere paarden wilde trainen. En zo geschiedde.  
 
Wat is zijn geschiedenis? 
Tsar is gefokt en geboren in Polen. Hij heeft hier bij zijn fokker wat training gehad voor de renbaan, maar was daarvoor niet snel genoeg. Daarna heeft hij nog endurance gelopen met zijn fokker tot en met 80 kilometer. In Polen werd hij gekocht door zijn eigenaar en daarna is hij naar Nederland gekomen. 
 
Waarom heb je hem gekregen/gekocht? 
Hij is op mijn pad gekomen en ik denk zelf dat het zo had moeten zijn. Al vanaf dat ik hem ken hebben we een enorme klik. Hij was bang van mensen in het begin. In zijn stal draaide hij van iedereen weg en ging achterin staan. In de wei kwam hij bijna niet naar mensen toe in het begin. Bij mij wilde hij vaak wel komen en hij vertrouwde mij en ik hem.  
 
Wat ging er moeilijk? 
Tsar is niet het makkelijkste paard om te rijden. Hij is getraind voor de renbaan, dus zag alles als een spelletje en wilde andere paarden alleen maar inhalen. Ook was de rem nogal eens stuk en hadden we onze handen vol aan hem. Dressuurmatig kende hij zo goed als niets. Rechtuit en hard, dat kende hij. 
 
Wat ging er makkelijk? 
In wedstrijden eet en drinkt Tsar altijd goed. Hij maakt zich niet druk op vreemd terrein of in een vreemde stal. Hij kent het spelletje en weet precies wat hij moet doen.  
 
Wat maakt hem uniek? 

Tsar is en blijft een bijzonder paard. De meeste mensen die hem voor het eerst rijden test hij even uit. In de bak gaat hij dan bijvoorbeeld plat door de bocht en heel hard als ze voor het eerst opstappen. Pas als hij je kent en voor je wil werken, dan doet hij ontzettend zijn best voor je. Heb je eenmaal een goede band met hem, dan kan je met hem lezen en schrijven. Ik hoef maar te denken en hij doet het vaak al. Ik vertrouw hem volledig, daarom durf ik hem ook los mee te nemen in het bos of zonder bit of zadel op hem te rijden.  
 
Hoe is hij op stal? 
Op stal is hij heel makkelijk. Als er maar eten is, dan vindt hij alles prima. Hij houdt alleen niet van alleen staan, dus wil wel altijd andere paarden kunnen zien.  

Michelle Nooijen

PS mocht je Michelle willen sponsoren voor haar deelname aan het WK, dan kan dat: http://steunactie.nl/actie/wk-endurance-abu-dhabi/-16024

Scroll naar boven