Het beste paard van stal: Luna van Else Hofma-Bergman


Naam: Luna ( Lady Luna Heddwenn)
Ras: Welsh Cob x Haflinger
Geslacht: merrie
Geboortedatum: 01-06-2011
Klasse: 3 + 3

Vragen:
Hoe ben je aan haar gekomen?
Ik ging naar de hengst kijken om een veulentje te fokken met mijn verzorgpony destijds. Luna was daar geboren en 2 weken oud. Meteen vond ik haar geweldig, maar ik kwam niet om een paard te kopen dus niets mee gedaan. Toen de merrie gust bleek, en Luna kort daarop te koop stond, kon ik eigenlijk niet anders dan haar op gaan halen 🙂

Wat is haar achtergrond?
Men vond haar niet het mooiste veulen maar voor mij was ze direct alles. Ik heb haar vanaf dat ze 6 maanden oud is.

Waarom heb je haar gekocht?
Omdat ze alles was wat ik zocht in mijn eerste eigen paard: Flinke maat, koel karakter, maar wel sportieve mogelijkheden.

Wat ging er moeilijk?
Ze is een dame met een duidelijke mening en nee is een harde nee. We hebben wel wat drempels samen over gemoeten om tot de vloeiende samenwerking te komen die we nu hebben.
Ook is het best een uitdaging om een paard van haar ras tot het niveau in endurance te krijgen dat we nu hebben. Management is alles en het vraagt veel bijstellen, proberen en aanpassen.

Wat ging er makkelijk?
Doordat Luna zo relaxt is, hebben we nooit moeite met vreemd terrein of nieuwe avonturen. Ze is met mij de hele Benelux door geweest, is wel eens het examen paard van een meisje geweest op haar examen gala (de rest kwam in oude auto’s, Luna stond daar midden in Utrecht tussen al dat verkeer en gaf geen kik) en je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken. Verkleed, versiert, achterstevoren springen…

Wat maakt haar uniek?
Ze is een paard dat je het gevoel geeft dat je veilig bent op haar rug, en wat er ook gebeurd, zij je wel thuis zal brengen. Ze is wat eenkennig en stelt zich niet zomaar open maar als je dr hebt, gaat ze voor je door het vuur.

Hoe is zij op stal?
Ze is thuis de baas van de kudde, een rustige stille leidster. Als zij een oor draait, weet iedereen waar ze moeten/mogen eten en wat de bedoeling is. Ze waakt over de kudde en zorgt voor ons veulen, wat in feite haar broertje is en niet haar kind haha…

Sinds wanneer (en waarom) endurance?
Sinds ongeveer 6 jaar! Ik ging bij een vriendin kijken op wedstrijd toen Luna nog een baby was en was direct verkocht: Dit wil ik later doen! Zo vriendelijk als de mensen zijn, en het samen echt volhouden en mooie lange tochten maken vind ik fantastisch

Wat kan zij heel goed wat vindt ie nog moeilijk?
Ze is goed in meerdaagse wedstrijden, blijft stabiel onder de overnachtingen en over meerdere dagen. We hebben een uitdaging waar het gaat om de energie goed over de hele wedstrijd verdelen om ook over langere kilometers fit te blijven.

Waar train je?
Het meeste in het midden van het land waar ze woont, maar ik ga heel graag naar de Eifel of Ardennen voor heuveltjes training.

Hoe train je?
Zo afwisselend mogelijk! Luna loopt ook een aardige cross en aangespannen dus naast de endurance gerichte ritten op tempo en afstand probeer ik zoveel mogelijk variatie aan te brengen. Dat houdt het leuk en je voorkomt eenzijdige belasting. Voldoende rust tussen trainingen door is belangrijk voor ons.

Mooiste wedstrijd en waarom?
Pfoe er waren er zoveel mooi! Maar het meest trots ben ik denk op onze laatste. De Maaswald ritte in Duitsland. Als 2e over de finish na 81 km in de regen, met een gemiddelde van 11 km p/u en iedere vergaten direct kunnen aanbieden na 2 petflessen water. Dat is super snel herstel voor haar.

Mislukte wedstrijd en waarom?
In Wassenaar ben ik 1 keer afgekeurd op locomotie wat ik had kunnen voorkomen. Ze liep net niet lekker maar op het strand kreeg ze de geest en wilde de zee eerder in dan uit. Ik heb haar laten gaan maar door het door de branding galopperen heeft ze haar been verder overbelast en is dus afgekeurd. Wel een super leuke dag haha.

Wat zijn je doelen?
Volgend jaar de heide distanz in Duitsland starten. Daarna zien we wel verder

Advies voor endurance ruiters/verzorging.
Probeer als je met een meer koudbloedig paard rijdt, echt rustig aan op te bouwen en uit te kijken met te fanatiek trainen. Er gaat heel veel werk in zitten maar het loont ook des te meer als je het zorgvuldig aanpakt en dan je successen haalt.
Musthave?

Zou je haar verkopen voor 50.000 euro?
Helemaal nooit. Ook niet voor het dubbele 😉

Else Hofma-Bergman

Scroll naar boven