Mirjam van Huet: Mijn seizoen in het KNHS Endurance Subtopprogramma

‘Een EK of een WK endurance rijden. Dat is mijn droom. In het subtopprogramma van de KNHS en de KNHS Endurancevereniging krijg ik de hulp en begeleiding om me te ontwikkelen op internationaal niveau’, zegt Mirjam van Huet. In dit artikel vertelt ze over haar deelname aan het programma.

‘Laat ik vooropstellen dat het subtopprogramma geen garantie is om verder te komen in de sport. Het is dus geen ‘kruiwagen’, maar een leerzame omgeving om jezelf en je paard te ontwikkelen. Je moet het zelf doen.
Met mijn toen nog kersverse paard Frodo Vanderbroms ging ik in december 2021 naar de scoutingdag. Frodo en ik hadden allebei ons novice, dus we kwamen in aanmerking voor het programma. Tijdens de scoutingdag kregen we dressuurles van Mans Buurman (bondscoach eventing pony’s), een gesprek met bondscoach endurance Jarmila Lakeman en een veterinaire keuring van teamveterinair Waling Haytema. Een week later kwam het verlossende mailtje: we mochten in het subtopprogramma. Ik heb toen wel eventjes een vreugdedansje gedaan.’

(Rij)kunst afkijken
‘Alle deelnemers begonnen het jaar 2022 vervolgens met een individueel coachingsgesprek met Jarmila. Samen met Jarmila bepaalde ik mijn doelen en maakte ik een trainingsschema. Een deel van de kadertrainingen van Team NL horen ook in dat schema. Meestal is dat samen galopperen. Achter elkaar, keurig allemaal op hetzelfde tempo, in een ‘treintje’ door de bossen, op verschillende locaties in Nederland. Geweldig om dan achter ruiters als Marijke Visser en Anne Marijn Kok aan te galopperen, en de (rij)kunst van zulke ervaren combinaties af te mogen kijken.’

Fittest, groomtraining en Ardennen
‘Verder was er begin van het seizoen voor wie wilde een fittest met hartslagmeter en bewegingssensoren. De paarden gingen daar zelfs allemaal op de weegschaal, vóór en ná de training. Meten is weten. Zo leuk en interessant!
Voor de grooms was er een groomtraining in Ermelo. Van flessen aangeven tot taakverdeling, alles kwam aan bod. Supergezellig ook.
We gingen ook nog een weekend trainen in de Ardennen. Behalve veel trainingen te paard kregen we theorie. Het leukste was dat we ‘blinde’ trainingsschema’s kregen om te analyseren. Wij moesten inschatten voor welk doel de paarden in kwestie in training waren. Ontzettend leerzaam en interessant!’

Minder stress
‘Ik ben een stuk wijzer geworden van dit programma. Ik heb veel meer inzicht in trainingsmethodes, snap het verschil tussen een afstand rijden en een wedstrijd rijden (want ja, dat is toch echt wat anders!), heb de kans gekregen om verschillende paarden te rijden en te trainen, mijn houding en zit zijn verbeterd, ik heb mijn visie op ‘een goed endurancepaard’ verder ontwikkeld en ik kom een wedstrijdweekend nu met minder stress door.’

Discipline
‘Het grote verschil tussen het subtopprogramma en andere trainingsgroepen is dat we heel gedisciplineerd en doelgericht aan het werk zijn. We doen niet wat leuk is, maar wat nódig is. Dat kan soms ook thuisblijven zijn. Of in je eentje een andere afstand rijden dan de rest van de groep. Superfijn is overigens dat behalve Jarmila, ook teamveterinair Waling Haytema bij vrijwel elke training is om de paarden te bekijken.’

Wil jij dit ook?
‘Ik hoop dan ook van harte dat het subtopprogramma wordt voortgezet. Wie grote dromen heeft en wil kijken of het méér kan worden dan een droom: meld je aan voor dit programma.’

Mirjam van Huet

Scroll naar boven