Wedstrijd verslag Ermelo 2020

Bron: Bokt, Tekst en foto’s van Murielle Mulder

Saleh Al Balushi (OMAN) met Astic Du Cambou

Op 2 en 3 oktober 2020 vond het Dutch Endurance Festival (Ermelo) weer plaats. Ondanks de spannende tijd mocht het evenement (met extra maatregelen) gewoon plaatsvinden, zo was er geen publiek welkom op het terrein en moest iedereen op het terrein een mondkapje dragen.
Ook werd hier in de afgelopen dagen het Nederlands kampioenschap verreden. Helaas vond deze enkel plaats voor de junioren en niet voor de senioren. Bij de senioren kwamen helaas vanwege diverse omstandigheden maar vier ruiters aan de start, waar er een minimum geldt van zes deelnemers.
Een belangrijk detail is dat de FEI Endurance in 2021 het Europees kampioenschap voor senioren en het wereldkampioenschap voor junioren en young riders heeft toegewezen aan deze organisatie. In september 2021 zullen hier dus ruiters over de hele wereld strijden om de titels.

De volgende afstanden werden verreden:
CEI ***: Internationale wedstrijd over 160km
CEI **: Internationale wedstrijd over 120km
CEI*: Internationale wedstrijd over 100km
CEIYJ**: Internationale wedstrijd over 120km voor junioren en young riders (tevens NK junioren)
CEIYJ*: Internationale wedstrijd over 100km voor junioren en young riders

1 oktober
De voorkeuring voor de CEI ***, CEI** en CEI* vond plaats.

CEI***:
– Michelle Nooijen met Czartowczyk
– Janneke Schreuder met Regies Rebel
– Sofie van Aggelen met San Juan QA

CEI**:
– Imke Lamsma met Labwa
– Nant Baten met AL Malik

CEI*:
– Evalina van Arem met Eenhoorn’s Tabal
– Ruthi Damman met Egua Express
– Anne-marijn Kok met Dayway Stream Bliss

Evalina van Arem met Eenhoorn’s Tabal tijdens de locomotie

Helaas kwam het paard MZ Walidah Moajiza van Angela Jonkman niet door de voorkeuring heen en kon zij dus niet starten.

2 oktober
Op vrijdag vonden de 160 (***), 120 (**) en 100 (*) kilometer wedstrijden plaats.
CEI***:
De start van de CEI*** was om 6:30u, dit leverde een prachtige sfeer op tijdens de eerste ronde over de Ermelose heide. Er was meteen al een kopgroep met onder andere de complete Franse delegatie. Vlak daarachter kwam een kleine groep met daarin Sofie van Aggelen. De middenmoot bestond uit een grotere groep met daarin onder andere Michelle Nooijen en Janneke Schreuder.

Sofie van Aggelen met San Juan QA

De middenmoot, met voorop de Nederlandse ruiters Michelle Nooijen (links) en Janneke Schreuder (rechts) met hun bruine paarden

Gedurende de wedstrijd zijn er helaas enkele Nederlandse ruiters uitgevallen op een van de vetgates (verplichte veterinaire keuring + minimaal 40 minuten rust) . Dit komt bij endurance regelmatig voor en wil niet zeggen dat er ernstige blessures zijn.

Sofie van Aggelen en San Juan QA vielen uit in vetgate 3 (90 kilometer).
Een ronde later, op vetgate 4, vielen Janneke Schreuder en haar paard Regies Rebel ook uit.

Dat maakte dat Michelle Nooijen de enige Nederlandse in het veld was, met nog 40 kilometer te gaan. Inmiddels was hun snelheid flink omlaag gegaan naar tegen de 15km/u aan, dit terwijl de kopgroep in het veld rond de 19km/u gingen. Tegen de tijd dat de eerste ruiters de finish behaalden ging Michelle net ronde 5 van 6 in. De laatste ronde van 20 kilometer moest zij in het donker rijden.
Uiteindelijk is Michelle om 21:25u ’s avonds gefinisht, en behaalde zij hiermee een 20e (laatste) plaats in het internationale veld. Helaas dus niet officieel Nederlands kampioen, maar de prestatie is op zichzelf al een applaus waard!

Michelle Nooijen en Tsar (Czartowczyk)

Uiteindelijk zijn de prijzen gegaan naar 3 Franse ruiters.
Op de eerste plaats eindigde Jean Phillipe Frances met Bolt de Venelles met een knap gemiddelde van ruim 20km/u!

Jean Phillipe Frances (FRANCE) met Bolt de Venelles tijdens hun finish

De tweede plaats ging naar Sonia Bourle met Sadayah el Hourya, die 10 minuten later binnen kwam.
De derde plaats ging naar Allan Leon met Spirit de Crouz, hij kwam 13 minuten later binnen dan Jean Phillipe.

CEI**:
Om 8:00u ging de CEI** (120km) van start. Nant Baten en Imke Lamsma reden met z’n tweeën op in de eerste ronde.

Nant Baten met Al Malik en Imke Lamsma met Labwa

Helaas viel Nant Baten uit in de 2e vetgate (60km), en moest Imke alleen verder.

Imke en haar groom in de koelstraat, waar Labwa gekoeld wordt

Ook Imke viel uit, in de 3e vetgate (90km) werden ze afgekeurd en mochten ze hun weg niet vervolgen. Uiteindelijk werd Argentijnse Franco Cuzzani knap eerste met een gemiddelde snelheid van ruim 17km/u.

Franco Cuzzani (ARG) met Tiouk tijdens zijn finish

Maar liefst 3 ruiters uit Oman kwamen 23 minuten na Franco over de finishlijn. Adil al Balushi met Tharaa werd 2e, en Ahmed Salim Mohamed al Hamdani werd knap 3e met Casbah Du Caussanel.

CEI*:
Op de 100km reden Anne-marijn Kok en Evalina van Arem vanaf het begin op kop. Een mooie stabiele rit kwam als gevolg. Ruthi Damman en Egua Express zaten er vlak achter op een mooie 4e plaats.

Evalina van Arem met Eenhoorn’s Tabal

De Nederlands gefokte ruin Eenhoorn’s Tabal bleek de sterkste van het veld, want Eva en haar ruin kwamen 6 minuten eerder over de finishlijn dan haar Nederlandse concullega’s. Heel knap volgden zowel Ruthi Damman als Anne-Marijn Kok met z’n tweeën, goed voor een tweede en derde plaats in het internationale veld. De twee hebben een groot gedeelte van de tijd samen gereden, en kwamen dan ook hand in hand over de finishlijn met twee fitte paarden.

Ruthi Damman met Egua Express (links) en Anne-Marijn Kok met Dayway Stream Bliss (rechts) samen over de finishlijn

3 Oktober
Zaterdag werd het Nederlands Kampioenschap verreden over de 120 kilometer, gelijktijdig met de internationale wedstrijd voor junioren en young riders. Ook werd op dezelfde afstand een seniorenrit gereden, en was er ook voor zowel junioren als senioren een 100km afstand.

CEIYJ**:
Op de 120km streden de jonge Nederlanders dus voor twee titels: het Nederlands kampioenschap en de ritzege in het internationale veld.
Ijjou Mohamed, Anne-Marijn Kok, Evalina van Arem, Imke Lamsma, Sammy Hatzmann en Nanke Kramer streden mee om de titel. Al snel bleek dat Ijjou Mohamed (Varus) en Anne-marijn Kok (Zolotoi des Brumes) de leiding namen voor beide titels. Met enorm fitte paarden reden zij gezamenlijk op kop. Imke Lamsma (Kabila AA) was de eerste Nederlandse ruiter achter hen, met een mooie 8e plaats tijdens de rit. Evalina van Arem (Al Ashab) sloot in het middenveld aan.

Evalina van Arem (links) met Al Ashab en Sammy Hatzmann (rechts) met Frodo Vanderbroms bij de start

Helaas mocht Nanke Kramer na de 2e vetgate niet verder, en viel ook Sammy Hatzmann uit in de 3e vetgate. Uiteindelijk kwamen Ijjou Mohamed en Anne-Marijn Kok tegelijkertijd over de eindstreep heen, met 1 seconde won Ijjou Mohamed zowel de ritzege als (officieel) het Nederlands Kampioenschap, de twee dames lijken hem echter te delen. Een mooie prestatie voor beide dames en een sportief eind.

Ijjou Mohamed (links) en Anne-Marijn Kok (rechts) laten zien dat finishen belangrijker is dan winnen

CEI** senioren:
Bij de senioren reden diverse Nederlandse ruiters mee. Marijke Visser (L.I. Wallonia) liet zich vanaf het eerste moment al gelden en reed constant in de top 3. Suzanne van Rijswijk (Cysbad) reed mooi mee in het middenveld. Andere Nederlandse deelnemers waren onder andere Theo Kwetters (Topi’s Fharid), Willem Koet (Veliki Khan) en Marion Kouffeld (Papalouka’s D’havenne). Helaas hield het voor Willem Koet en Marion Kouffeld al eerder op, en mochten zij niet verder. Na een lange rit, waarvan de laatste ronde in de stromende regen, kwam het aan op een eindsprint voor plaats 2 tussen Marijke Visser en de Duitse Bernhard Dornsiepen. Marijke en haar paard L.I. Wallonia wonnen de sprint en behaalden een mooie tweede plaats. De ritzege ging naar de Franse Melody Theolissat met Diva de Jalima.

Marijke Visser voorop in de eindsprint naar de finish

Suzanne van Rijswijk en haar paard Cysbad behaalden een mooie 8e plaats en Theo Kwetters was zeer tevreden met een 11e plaats,” to finish is to win!”.

Suzanne van Rijswijk met Cysbad

CEIYJ*:
Met slechts twee deelnemers in het veld was het geen spannende rit, maar 100 kilometer afleggen is niet niks De Nederlandse Anouk Eversdijk en haar paard Nib Aika Star namen het op tegen de Belgische Manon Caspar en haar paard Pascha’s Angel. Zij zijn constant met z’n tweeën op gereden. Uiteindelijk kon Anouk in de laatste ronde vooruit en kwam zij 10 minuten eerder over de finish dan Manon.

Anouk Eversdijk en Nib Aika Star

CEI*:
Op de 100km voor senioren deden ook meerdere Nederlanders mee. Joyce van den Berg reed met Calif constant in de top 3, en was hiermee tijdens de rit de sterkste Nederlandse ruiter.
Andere Nederlandse starters waren Marijn de Zeeuw (Salman al Khalediah), Esther Maring (Mansour D’amour Khan), Marielle Dekker – Loendersloot (N.D.’s Matrix) en Suzanne de Vos – van Rossum (Maghada’s Shayan). Suzanne de Vos kwam lelijk ten val van haar paard en moest dus vroegtijdig stoppen. Het gaat naar omstandigheden goed met het stel. Helaas moest ook Marielle Dekker – Loendersloot vroegtijdig stoppen op de vetgate en is Esther Maring helaas gediskwalificeerd, omdat zij haar paard 3 minuten te laat aanbod op de nakeuring. Een dure vergissing, al hebben ze een mooie rit gereden. Uiteindelijk eindigt Marijn de Zeeuw op een nette 8e plaats, een mooie prestatie voor de twee. Joyce van den Berg verliest haar ritzege tijdens de eindsprint tegen de Estlander Pridu Tikk, echter werd deze afgekeurd op de nakeuring en ging de ritzege alsnog naar Joyce van den Berg.

Joyce van den Berg met Calif

Al met al een mooi weekend met prachtige resultaten! Er zijn dit jaar nog een handjevol wedstrijden en daarna zit het seizoen erop. Hopelijk kan iedereen volgend seizoen weer een normaal seizoen draaien!

Scroll naar boven